(Van Uw verslaggever Dhr. K. Letskoek)

Het is nu maandag, 2 dagen na de wedstrijd Simonshaven - GOZ.

Wasjmasjien, kleine wasjes, grote wasjes…..
Zojuist een telefoontje van was”vrouw”, Jan in ‘t Veld…….
Of hij een nieuwe wasmachine (op kosten van GOZ) mag gaan halen?Het hele apparaat zit namelijk vol met zand, de motor maakt het geluid van een opgevoerde Trabant. Wel ziet de trommel er nu weer als “nieuw” uit, compleet gezandstraald. De “nasleep” van de wedstrijd van afgelopen zaterdag.

Het belang van de wedstrijd:
Zaterdag stond de (voor beide teams) belangrijke wedstrijd, Simonshaven - GOZ, op het programma. Winst voor GOZ betekende een “buffertje” tov de grote middenmoot, winst voor Simonshaven betekende “aansluiting” bij de genoemde (grote) middenmoot.

GOZ on Tour
Een grote kolonne vertrok vanuit Mijnsheerenland om via de snelweg en/of het pontje het pittoreske dorpje Simonshaven (onder de rook van Spijkenisse) te bereiken. NB. Mooi om te zien dat er (veel) meer GOZ-ers dan Simonhavers (is dat goed Nederlands?) bij de wedstrijd aanwezig waren….

Van Catcher naar Keeper
De ploeg van trainer Pascal, dit keer (weer) geassisteerd door Lars Huizer (trainer JO19 & volgend jaar GOZ 2), moest ook voor deze wedstrijd weer improviseren. Mike in ‘t Veld, Victor Boere, Thijs Brienen & Valentijn Verweij konden niet meespelen vanwege blessure’s en/of vakantie. NB. Ook Mark van Zanten is natuurlijk nog (langdurig) geblesseerd, zijn herstel gaat gelukkig goed maar dit seizoen nog spelen is voor hem geen optie.
Op de bank toch nog 6 wissels, waaronder (de op het laatste moment toegevoegde) reserve-keeper, Sjors Schaay. NB. Uw verslaggever heeft uit betrouwbare bron vernomen dat Sjors ook een verdienstelijke catcher bij het honkbal is, dus keepen met “grotere ballen” zou geen probleem moeten zijn….

De wedstrijd:
De wedstrijd stond onder leiding van de heer W. Boer. Laten we zeggen dat ook hij vandaag “aanwezig” was. Later meer…..

De warming up toonde al aan wat het publiek met het blote oog kon zien. Het speelveld was bezaaid met zand (met hier en daar een plukje gras). De bal kreeg hier en daar een “rare” beweging en “remde” soms behoorlijk af. Slidingen op eigen risico!!!

Iets over half 3 floot de scheids voor het begin van de wedstrijd.

Vrij snel werd duidelijk “hoe” de wedstrijd vandaag zou gaan worden.
Simonshaven zou “Engels” gaan spelen (oftewel: Kick-and-Rush) en GOZ “Tiki Taki” (maar dan anders….op dit “strand”). Ook wordt al snel duidelijk dat Simonshaven “gaat” voor (minimaal) 1 punt. Een 5 mans verdediging met daarvoor 4 middenvelders en een spits die niet zo misstaan als “laatste man”. Dit kon wel eens een “lastige middag” gaan worden voor GOZ, zeker gezien het feit dat het maken van doelpunten (deze competitie) nog niet erg “soepel” gaat…. (In 11 wedstrijden “pas” 16 doelpunten!)

Na 10 minuten, met wat kleine mogelijkheden, is daar het eerste echte gevaarlijke moment. De kopbal van Sem Bijvoets mist echter kracht en richting en is dus een (makkelijke) prooi voor de doelman van Simonshaven.

Nieuwe spelregel?
In de 18e minuut ziet scheidsrechter Boer “iets” wat niemand (zo) ziet en “introduceert” en passant een nieuwe spelregel.
Een verdediger van Simonshaven, onder druk gezet door Rick Jeanson, schiet de bal recht in (tegen) de hand(en) van een medespeler (ook nog binnen de 16). In plaats van een penalty, geeft scheidsrechter Boer een vrije trap aan Simonshaven vanwege “hinderen van de tegenstander”.
NB. Hetgeen hij ook, luidkeels, aangeeft op het veld. De spelers zijn te verbaasd om hierop te reageren…..

In de 21ste minuut krijgt Julian van Es (GOZ) een gele kaart. Uit frustratie schiet hij namelijk de bal “weg” nadat hij (onterecht) wordt teruggefloten vanwege buitenspel. Een zogenoemde “domme” kaart (al betwijfel ik of hij deze wedstrijd zonder kaarten zou hebben uitgespeeld want Julian is weer “als vanouds” aan het “praten”, om niet te zeggen: aan het zeiken.
Tip van Jip! Hou je waffel nou eens een keer, Julian, laat je voeten spreken!!!

GOZ probeert door middel van wisselingen voorin Simonshaven “gek” te maken. Rick Jeanson en Julian van Es switchen regelmatig van kant en aanspeelpunt, Gerben de Winter, probeert ruimtes te maken. Helaas staat de verdediging van Simonshaven als een blok beton. Ballen worden lukraak naar voren geschoten in de hoop op een snelle counter. GOZ moet dus achterin wel alert blijven.

In de 41ste minuut noteren we het eerste schot op doel van Simonshaven. Nou ja, “op doel”…… in de richting van het doel van GOZ beter gezegd. De bal verdwijnt 30 meter over de goal van Ryan Wemmers (en volgens bronnen bij Simonshaven zijn ze de bal nu nog aan het zoeken…..).

Vlak voor het rustsignaal krijgt GOZ nog een reuzekans. Een uitstekend genomen vrije trap komt voor de goal. De bal wordt door iedereen gemist en bij de 2e paal komt Bjarne net te kort. Hij twijfelde; hoofd of voet…. Het werd dus “niets”.

Zo is de ruststand 0-0. Simonshaven is hier (het meest) blij mee.

De 2e helft:
Het begin van de 2e helft gaat GOZ fel van start. Simonshaven moet alle zeilen bij zetten en af en toe aan de “noodrem” trekken. In de 49ste minuut haalt Mitch Zoetewei (Simonshaven) de noodrem iets te strak aan bij Fin Bouter. De gele kaart is dan ook terecht.

GOZ krijgt een aantal flinke kansen. Een schot van Julian van Es belandt op de vuisten van keeper Jair van Kempen. Even later redt genoemde keeper met zijn tenen een geweldige kopbal van spits Rick Jeanson. De bal wil er maar niet in (voor GOZ).

In minuut 56 is er een counter van Simonshaven. Fin Bouter trekt een sprint, zet een sliding is maar is hierbij te laat. Een gele kaart is zijn “beloning”. Opmerkingen hierna vanaf de kant (van GOZ) leidden er toe dat scheidsrechter Boer een “sprint” trekt naar de kant en trainer Pascal even “toespreekt”. NB. De sprint hebben “we” geklokt op 6,7 seconden. Hulde!

Nog geen minuut later krijgt ook een speler (Kenzie Bresser) van Simonshaven geel wanneer hij Julian van Es onderuit schoffelt. Zoals dat zo mooi heet: voor het onderbreken van een veelbelovende aanval.

Gouden wissel
Na ruim een uur spelen wordt spits Gerben de Winter (GOZ) gewisseld voor een “verse spits”, Ricardo Helderop. Ricardo moet het laatste half uur “oorlog” maken voorin. Dat is aan hem wel besteed.

De tijd begint te dringen. Nog een kwartier te spelen. De stand is nog steeds 0-0.  De bal wordt richting Ricardo Helderop gespeeld, eigenlijk niet goed maar Ricardo gebruikt goed zijn lichaam, schiet….. de keeper redt maar in de rebound moet hij het antwoord schuldig blijven. De 0-1 is een feit. Doelpuntenmaker, Ricardo Helderop, is even het middelpunt van belangstelling. De bevrijdende 0-1 staat op het bord.

Nu “moet” Simonshaven een andere taktiek gaan voeren.
Hierdoor ontstaat er meer ruimte voor GOZ. Met Collin Wemmers (zijn officiële debuut in GOZ 1) voor Julian van Es in minuut 84, hoopt trainer Pascal de 0-2 te forceren. Helaas zit dat er niet in.

GOZ weet zonder al teveel moeite de voorsprong vast te houden en wanneer na 4 minuten blessuretijd, scheidsrechter Boer, voor de laatste maal deze middag fluit zijn de 3 punten binnen voor GOZ.

Bloed, zweet en tranen:
Een zwaarbevochten, moeizame, overwinning vol bloed, zweet en tranen. Geen moment is GOZ in gevaar geweest maar dat doelpunt……..
Wat duurde dat lang?
Door de overwinning is de 5e plaats van GOZ nu stevig in handen. Een klein gaatje met de grote middenmoot is geslagen. Een buffertje is opgebouwd.

Volgende week wacht Piershil op Sportpark De Erve. Ook een tegenstander die “komt” voor een gelijkspel. Gelukkig dan op een beter veld.