3076ET
ROTTERDAM
tel. 010-4321676

(Van onze verslaggever Dhr. K. Letskoek)

Op een zonovergoten sportpark De Leeuwenkuil in Rotterdam Zuid stond vandaag de wedstrijd DRL – GOZ op het programma.

De koploper tegen de hekkensluiter in de 5e klasse D.

Het kon vandaag gebeuren. De beslissing in deze competitie

Mocht GOZ winnen en naaste achtervolger, NBSVV, 1 of meerdere punten verspelen tegen Melissant dan zou de ploeg uit Mijnsheerenland, direct, na vorig seizoen te zijn gedegradeerd, als kampioen (weer) promoveren naar de 4e klasse. En dat in het 75ste jubileumjaar.

Tegenstander, DRL, maakt een dramatisch jaar door. De start was nog veelbelovend met een 4-0 overwinning op Pernis maar de 2e wedstrijd werd verloren met (maar liefst) 13-2 van Fortuna Be Quick. Daarna nog 2 nederlagen, 1 overwinning en 2 gelijke spelen. Toen volgde de uitwedstrijd tegen GOZ welke met maar liefst 7-0 werd verloren. Na de winterstop is de ploeg echter (totaal) in elkaar gestort.
Wedstrijden werden gestaakt en/of DRL kwam niet op dagen, 3 punten in mindering, een incompleet team (aangevuld met jeugd en/of lagere senioren) en dikke nederlagen (2-6, 2-7, 0-15, 1-12).

En GOZ….. Vanaf het begin van het seizoen draait het team bovenin mee.
De 1ste periode werd gewonnen, totdat de KNVB de “straf” van Pernis terugdraaide. Op doelsaldo ging de 1ste periode, alsnog, naar Pernis.
Ook in de 2e periode draaide GOZ bovenin mee. Ook nu ging de 2e periode op doelsaldo naar een ander team (Fortuna Be Quick).
NB. Het zal niet vaak zijn voorgekomen dat een ploeg die (bijna) het hele seizoen op de 1ste plaats heeft gestaan geen periode-titel heeft gehaald in een competitie.

De hele week werd er gerekend en gepuzzeld. Alle scenario’s kwamen voorbij. Uiteindelijk was de conclusie: Winnen van DRL en dan zien we het wel.

Terwijl de mannen van trainers, Dirk, Oscar en Nikki, zich bezig konden houden met trainen, werd er achter de schermen keihard gewerkt aan festiviteiten voor het (komende) kampioenschap. Medailles, shirts, feestje en natuurlijk “De Schaal”. NB. Ook de “harde kern” was druk met voorbereidingen natuurlijk…..

En toen werd het zaterdag, 13 april 2024…..

Al vroeg werd er verzameld bij DRL. Rond 12.30 uur was iedereen present. De kleedkamer was al verbouwd tot “studio”. Een TV, een geluidsinstallatie en alle tenue’s lagen kant en klaar. In plaats van een “ouderwetse” wedstrijdbespreking, kregen de spelers een mooie compilatie te zien van persoonlijke boodschappen van familie en vrienden. Alsof de spanning voor de wedstrijd nog niet hoog genoeg was?

Het sportpark De Leeuwenkuil kleurde langzaam maar zeker Oranje/Zwart. Ik durf te stellen dat GOZ de grootste, trouwste, fanatiekste supportersschare heeft van de Hoekse Waard. Elke wedstrijd, thuis of uit, zijn ze in grote getale aanwezig en steunen zij het team.

Rond 14.30 uur zat de tribune vol en ook op het terras was het dringen.
De wedstrijd kon beginnen……. Althans…….. GOZ stond al klaar op het veld. Maar waar was DRL en de scheidsrechter?
Er bleek “iets” te zijn met de passencontrole maar rond 14.45 uur stonden dan toch 22 spelers klaar om de wedstrijd te spelen.

GOZ begon direct fanatiek aan de wedstrijd. Doel was om zo snel mogelijk te scoren. De wedstrijd beslissen en uitspelen. Eventueel het doelsaldo opvijzelen maar doel 1: winnen.

Het liep echter allemaal een beetje “anders”.

DRL bleek zich niet zomaar naar de “slachtbank” te willen laten voeren. Het team gaf niet 100 maar 200%. Bij GOZ was het allemaal te gespannen, te gehaast en werden actie’s te lang doorgevoerd. Er waren wel volop kansen voor GOZ maar DRL hield knap stand.
De (gelegenheids?) keeper van DRL hield met kunst en vliegwerk zijn doel schoon en, heel af en toe, counterde DRL eruit.

Het duurde tot de 34ste minuut voordat GOZ, eindelijk, het verlossende 1ste doelpunt maakte. Het was Julian van Es die met een schot de score opende. Het doelpunt werd hartstochtelijk gevierd. Duidelijk was te zien dat er een hoop spanning uit het team “vrij” kwam.

De 0-1 bleek ook de ruststand te zijn.

De 2e helft een heel ander GOZ. Nu de spanning eraf was, kon er “lekker” gevoetbald worden. DRL had de 1ste helft al heel veel gegeven en dat wreekte zich in de 2e helft. In de 50ste minuut scoorde Jeroen Verschoor de 0-2. 5 minuten later kreeg GOZ een penalty welke door Rick Wijntje keurig werd binnengeschoten (0-3). In de 63ste minuut was het “good old”, Tim de Ridder, met de 0-4. In de 68ste minuut Wouter Ridderbos met de 0-5. Wedstrijd gespeeld.

Toen rond de 80ste minuut het nieuws doorsijpelde dat NBSVV met 0-1 achterstond tegen Melissant, begon de spanning in De Leeuwenkuil te stijgen naar grote hoogten. Bij het publiek maar ook bij de spelers. Dit resulteerde in nog 3 doelpunten. In de 80ste minuut was het Rick Wijntje die zijn 2e scoorde, in de 82ste minuut Victor Boere met de 0-7 en in de 86ste minuut was het Julian van Es met het slotaccoord. De 0-8.

Via sociale media, apps en persoonlijke “connectie’s” werd Nieuw Beijerland “bestookt” met de vraag: Wat is de eindstand?
NBSVV bleek met 1-1 gelijk te hebben gespeeld tegen Melissant.

Toen de scheidsrechter, Dziunycz, affloot, brak er een gigantisch feest uit. Rookpotten, fakkels werden ontstoken op het terras. Spelers en begeleiding stormden over het veld richting de supporters en vierden het feest gezamenlijk.

Op het veld werden de spelers toegezongen en gehuldigd.

Misschien wel het mooiste moment was dat de 92-jarige(!!!) mede-oprichter van GOZ, de heer Flip Vos, de kampioenschaal uitreikte aan de aanvoerder van (het huidige) GOZ, Mike in ’t Veld. Hoe uniek is dat?

Het werd een mooi feestje bij DRL maar dat was nog niets vergeleken bij het feest wat nog zou volgen bij terugkomst van de selectie in Mijnsheerenland op sportpark De Erve. Maar daarover later meer…..

GOZ, gefeliciteerd met dit geweldige kampioenschap. Dik verdiend. Terug naar de 4e klasse. En nu……. Genieten en volgend jaar weer?