Vandaag is OOK de dag dat veel maatregelen mbt Corona komen te vervallen. We mogen weer “knuffelen”, de “1,5 meter afstand regel” is verdwenen, langzaam maar zeker gaan we terug naar het “oude normaal”.
OK, we zijn wel “veranderd” van een mens van vlees en bloed in een QR-code op een mobieltje, met een groen of rood vinkje, maar hee……..

Tegen het einde van vorig seizoen mocht er, gelukkig, weer getraind worden. Waren de “ouwetjes” in eerste instantie “veroordeeld” om in paren te trainen, apart van de rest. Op het einde mocht er weer “normaal” getraind worden.
Na een korte zomerstop begon de voorbereiding, lees: 1ste training, eind juli, met een, helaas, uitgedunde selectie.
Enkele ervaren spelers gaven aan dat zij een niveautje lager wilde gaan spelen, sommige stopten helemaal zelfs. Ook studie-perikelen zorgde voor een aantal vertrekkers.

Vanuit GOZ 2 en de JO19 kon er wel iets aangevuld worden maar de selectie, voor GOZ 1 en 2, werd wel een beetje “mager”. De trainer van GOZ 2, Jan van Vugt, besloot ook te kiezen voor een andere club (het andere “Oranje” nl, Smitshoek 3) waardoor ook in de staf “gaten” ontstonden. Gelukkig lukte het om oud-aanvoerder, Ferry de Heer te verleiden om als assistent-trainer bij de club te blijven. Met improvisatie en een grote dosis doorzettingsvermogen werd de voorbereiding gestart.

Het werd een moeizame voorbereiding. Oefenwedstrijden gingen verloren, iedere keer puzzelen voor de trainers om het team compleet te krijgen, vakantie’s en blessures maakten het bijna niet mogelijk om met complete selectie’s te trainen/spelen.
Kortom: een voorbereiding met “hobbels”.

KNVB-beker:
De loting voor de KNVB beker deed de wenkbrauwen fronzen. GOZ werd ingedeeld in een poule met onbekende (en vooral ver gelegen) tegenstanders als Haastrecht, Gouda en (het altijd lastige) Woubrugge(?).

Nog nooit tegen 1 van deze ploegen gespeeld, dus…….. ook nog nooit van verloren!!!

De beker”campagne” begon met een uitwedstrijd tegen Haastrecht. Op het prachtige complex aldaar begonnen de mannen van Pascal van der Hoek prima. In de 9e minuut scoorde Rick Jeanson het 1ste (officiële) doelpunt van het seizoen 2021-2022.
Helaas ging de wedstrijd met 4-2 verloren.

De 2e wedstrijd was een thuiswedstrijd tegen Gouda. Het debuut van HOOFDcoach, Ferry de Heer (vanwege absentie van Pascal van den Hoek). Een debuut zoals vele “grote trainers” hun carrière zijn gestart nl. Een verliespartij. Gouda bleek met 2-5 te sterk.

De 3e (en laatste) wedstrijd, wederom, thuis tegen Woubrugge. Vanwege een festival in Belgie werd er met een combinatie-team van GOZ 1 en GOZ 2 aangetreden. Een mooie wedstrijd met veel debutanten waar er werd gestreden voor elke meter.
Helaas bleek Woubrugge, in de 2e helft, een maatje te groot. Het werd geflatteerd 1-5 (ook al omdat we een groot gedeelte van de 2e helft, gedwongen, met 10 man moesten spelen vanwege een blessure-geval en gebrek aan extra wissels).

Einde van de KNVB-beker campagne….. Focus op de competitie dan maar…..

Competitie seizoen 2021-2022, West 2 4e klasse H
Hierin veel “oude bekenden” zoals Hekelingen, WCR, SCO’63, Simonshaven, TransvaliaZW, een groot aantal Hoekse Waardse clubs (dus heerlijke derby’s tegen Piershil, GWB, ZBVH, Zinkwegse Boys, NBSVV) maar ook enkele “nieuwe (oude) onbekende clubs” zoals, Overmaas, DRL, Bolnes. Totaal 14 clubs, dus 3 periode-titels te verdelen.

Was de doelstelling vorig seizoen/seizoenen het kampioenschap voor GOZ 1, dit seizoen is deze doelstelling, noodgedwongen, enigszins aangepast. Een (stiekeme) periode-titel zou mooi zijn, en mocht de kans er zijn, gaan we de strijd om het kampioenschap zeker niet uit de weg maar, de eerlijkheid dient te ons te zeggen dat het best wel eens een lastig jaar zou kunnen worden. Potentie zit zeker in deze, zeer jonge, selectie. Lukt het de trainer, Pascal, en assistenten, Olaf en Ferry, om met dit team (weer) hoge ogen te gooien? We gaan het zien…….

WCR; geduchte tegenstander en kampioens-kandidaat?
Vandaag dus de 1ste competitiewedstrijd. En gelijk een mooi affiche: GOZ - WCR.
WCR is voor GOZ vaak een hele lastige tegenstander. Neem de laatste 2 (uit)wedstrijden tegen WCR. Vorig seizoen werd GOZ kansloos “afgedroogd”, het seizoen ervoor, na een 2-0 voorsprong en een, (achteraf door de KNVB toegegeven) onterechte rode kaart voor doelman Ryan Wemmers, een 3-2 verlies voor GOZ. Dit WCR is ook dit seizoen (samen met Hekelingen) weer een kampioens-kandidaat.
Ogenschijnlijk niet verzwakt dus….. GOZ kan zijn borst nat maken!!!

De wedstrijd:
Op een warm (en zonnig) Sportpark De Erve met lekker veel publiek, de bierpomp gevuld en klaar voor gebruik…., 22 spelers, een bal en een scheids op het veld, de dug-outs vol met hongerige reserves en trainers…… Starten maar!!!

De “Pupil van de Week”, Zilver van Merrienboer, trapt af voor de 1ste wedstrijd van het seizoen en….. Zij scoort!!!!

Scheidsrechter vandaag is de heer, Jaap van Drunen. In een prachtig paars tenue zorgt hij voor nog meer kleur op het veld (helaas zal hij vandaag nog meer “kleuren” tevoorschijn toveren…..).

De wedstrijd is nog maar net begonnen, veel mensen zoeken nog een plaatsje in de zon, als de vlam al in de pan slaat. Op een positieve manier gelukkig. GOZ schiet uit de startblokken en binnen 2 minuten is het Julian van Es die goed doorzet en op schitterende wijze de 1-0 binnen knalt. Wat een droomstart voor GOZ.
NB. Een compliment aan scheidsrechter Van Drunen is hierbij wel op zijn plaats.Een overtreding op GOZ-aanvaller, Valentijn Verweij, wordt gemaakt. De scheids fluit niet direct, wacht het voordeel af, waardoor Julian van Es kan scoren. Prima beslissing van de man in het paars!!

WCR is even aangeslagen. Ook voor hen is dit een verrassing (onaangenaam). GOZ geeft “vol gas”. Het doelpunt geeft hun zo’n enorme boost. Erop en erover!!!

In de loop van de 1ste helft herstelt WCR zich van de dreun in de openingsminuten.Het wordt een echte wedstrijd.
Met name op het middenveld worden duels uitgevochten. Hier en daar zijn er wat mogelijkheden maar 100% kansen zijn er weinig.

In de 41ste minuut een snelle uitval van WCR via de linkerkant. Een goede voorzet en, uit het niets, prikt de nummer 9 van WCR, Jeremy van der Ent, de gelijkmaker achter doelman Ryan Wemmers. Een tegenvaller voor GOZ. Een opsteker voor WCR.

Vlak voor het rustsignaal een incidentje. Niets bijzonders op zich. Een duel waarbij een overtreding wordt gemaakt door een speler van GOZ. De scheids fluit hiervoor. De speler is het hier niet mee eens. Iets te nadrukkelijk laat hij dit blijken en wordt hiervoor “beloond” met een gele kaart. Onnodige kaart (die grote gevolgen zal hebben, zo blijkt later….)

Met een 1-1 gaan beide ploegen de rust in. Vandaag geen warme thee, maar koele siroop (ook lekker).

De 2e helft tapt WCR uit een ander vaatje. Nu zijn zij het die direct vol druk geven. GOZ moet terug. Verdedigen en proberen er met snelle counters uit te komen.

In de 50ste minuut moet Vincent Verschoor aan de spreekwoordelijke “noodrem” trekken. Scheidsrechter Van Drunen kan niet anders dan de gele kaart trekken.Helaas voor Vincent Verschoor (en heel GOZ) is dit zijn 2e, hetgeen betekent; Rood. GOZ moet dus verder, minimaal 40 minuten, met 10 man.

De rode kaart is het teken voor WCR om nog meer druk te zetten op GOZ. Het wordt dan ook “een-richting-verkeer”.
Het team van GOZ piept en kraakt.
Maar het spreekwoord luidt; Piepende en krakende wagens breken niet!!!
Een waarheid (als een koe) blijkt maar weer eens…..

WCR probeert het wel maar het team van GOZ is onverzettelijk. Bovendien speelt GOZ-doelman,Ryan Wemmers, zijn “wedstrijd van het jaar” (en dat al in de 1ste wedstrijd van het seizoen). Zeker 3 (zekere) doelpunten rammelt hij uit zijn doel. Ook zijn snelle uittrappen zorgen voor gevaar. GOZ countert diverse keren gevaarlijk. WCR is dus gewaarschuwd.

In de 70ste minuut is er een gele kaart voor GOZ-middenvelder, Jelle Swiers en in de 72ste minuut verdwijnt (ook) WCR-invaller, Robin Langerak, in het boekje van scheidsrechter Van Drunen (na een overtreding op Valentijn Verweij).

In de slotfase van de wedstrijd zijn er kansen over en weer. Net wanneer “iedereen” zich gaat realiseren dat deze wedstrijd waarschijnlijk in een gelijkspel zal gaan eindigen, countert GOZ er weer eens uit. GOZ-aanvaller, Julian van Es, ontvangt de bal op randje strafschopgebied, draait weg bij zijn tegenstander en gaat daarbij over het been van zijn tegenstander. Scheidsrechter Van Drunen staat er met zijn neus bovenop en wijst, gedecideerd, naar de stip. Penalty GOZ!

Wie bij GOZ heeft het lef om deze penalty te nemen? Zo vlak voor tijd bij een 1-1 stand. “Vaste penalty-nemers”, nummer 1 ; Rick Jeanson is geblesseerd, nummer 2; Victor Boere is gewisseld. Aanvoerder, Mike in ’t Veld, dan maar…..  Er is even overleg. Dan stapt Rick in ‘t Veld naar voren (inderdaad, broertje van….). Pakt de bal, legt hem op de stip, neemt zijn aanloop en…….. schiet de bal, koelbloedig, in de goal.
Het is 2-1 voor GOZ. Het publiek op het terras bij de kantine gaat uit zijn dak. En ja hoor…… Ook hier vliegen de bekers bier door de lucht!!!!
Het lijkt wel de Ere-divisie. Heren, bier moet je opdrinken, niet mee gooien……

Wat rest zijn nog 4 superspannende, billenknijpende minuten (plus de nodige extra tijd). WCR pompt en pompt maar GOZ houdt het vol.

Als scheidsrechter Van Drunen voor het laatst fluit (vandaag) barst het feest los.

Het publiek trakteert de spelers van GOZ op een staande ovatie (en wat bier zonder bekers….) en ook in de kleedkamer wordt de Pupil van de Week, Zilver, bedankt en toegezongen.

Onnodig te zeggen wellicht: Het bleef nog lang onrustig op Sportpark De Erve maar wel heel gezellig.

……Zoooooo lekker deze overwinning……:
Wat een droomstart van de competitie. De eerste 3-punter is binnen.
(Even is) De “hobbelige” voorbereiding en “dramatische” beker-avontuur vergeten.

We zijn (weer) begonnen…….. en wat is deze overwinning lekker…..

Volgende week, 2 oktober, NBSVV uit. De eerste van vele derby’s.